Fujifilm X-T1 GS – kan den bli bedre?

Jeg har brukt Fujifilm X-T1 og de knallbra XF objektivene til å fotografere det aller meste det siste året. Fra portretter til mote til arkitektur til industrielle motiver. Og i januar var jeg så heldig å få kloa i en Graphite Silver Edition av kameraet, og det er sannsynligvis et av de lekreste kameraene som noen gang er laget!

Mange spør meg hvorfor jeg er så glad i Fujifilm kameraer. Som jeg har sagt før, så er det mange kameraer som er utrolig bra verktøy, men bare noen få kameraer gir meg faktisk lyst til å gå ut å fotografere. Fujifilm X-T1 gjør det.

Det første jeg liker med dette kameraet er hjulene. Det er så deilig å ha et kamera der jeg har full oversikt over alle viktige innstilinger (ISO, blenderåpning, lukkertid og eksponeringskompensasjon) bare ved å se på det. All informasjonen jeg trenger er der, rett foran øynene mine. I tillegg så er X-T1 lite, lett og hendig, og med noen av de beste objektivene som finnes på markedet. På toppen av det leverer det nydelige filer som kan printes stort, og med fantastisk fargegjengivelse. Det er alt jeg trenger.

Dette er ikke en full test av Fujifilm X-T1 GS, ettersom jeg skrev en test av X-T1 på min gamle blogg. Du kan lese det innlegget ved å klikke her.

X-T1 GS er det samme kameraet som den svarte utgaven, men jeg kjenner forskjellen på de to kamerahusene jeg har. Det svarte X-T1 huset jeg har var et av de første som kom, og jeg merker spesielt at de fire funksjonsknappene rundt OK knappen er mye bedre på det nye GS huset. De har en tydeligere klikkefølelse når man trykker på de. Men jeg foretrekker fremdeles knapper som er høyere og som jeg kjenner med fingrene mine før jeg trykker på dem. Derfor har jeg Sugru på begge X-T1 husene jeg har. Hvis du ikke har den fjerneste anelse om hva jeg snakker om, så les blogginnlegget mitt om Sugru, eller gå rett til Sugru YouTube videoen min her.

Jeg liker begge utgavene av X-T1 kameraet, og jeg er veldig glad i den svarte versjonen. Men det er noe helt spesielt med Graphite Silver utgaven, og jeg er glad Fujifilm lanserte den. Metallfinishen er utrolig kul, og den kler dette kameraet veldig godt. Et tilleggsutstyr jeg ikke klarer meg uten, er den større og lengre øyemuslingen EC-XT L som du ser på disse bildene. Den stenger ute strølys, og er helt perfekt for meg.

Mye har blitt forbedret med firmware versjon 3.00, men det er fremdeles ting på ønskelisten min for videre utvikling og nye kameraer. Så her er min liste med 7 ting som kan bli forbedret på et fremtidig Fujifilm X-T1’ish kamera:

1) Vær så snill å lage funksjonsknappene rundt OK knappen (de såkalte D-pad knappene) høyere på neste kamera! Ref Sugru prosjektet mitt…

2) Når man bruker to batterier med vertikalgrepet VG-XT1, og batteriet i grepet er tomt, så tar kameraet en slags pause for bytte over til batteriet i kameraet. Veldig irriterende! Og hvis du skrur av kameraet med tomt batteri i grepet, og skrur det på igjen, så prøver først kameraet å bruke batteriet i grepet før det tar denne pausen og bytter over til det andre batteriet. Dette er ingen god løsning. Andre kameraer jeg har brukt bytter helt umerkelig over til batteri nummer to når det ene er tomt. Og hvis du filmer med X-T1 kameraet mens batteriet i grepet blir tomt, ja så stopper filmen før denne irriterende pausen. Dette må fikses!

3) Jeg vil ha et låsbart diopterhjul. Det er altfor lett å vri dette ut av posisjon, og jeg må ofte justere den tilbake.

4) Hvis du er i «EVF only» modus, og du trykker play for å se på bilder, så vises bildene på skjermen bak på kameraet, og hvis du setter kameraet til øyet så kommer bildet i EVF søkeren. Kult! Men hvis du trykker menyknappen når du er i «EVF only», så vises menyene kun i EVF søkeren, og ikke på skjermen bak på kameraet… Ikke bra… Jeg vil at menyene skal oppføre seg som bildevisningen gjør, ved at de vises bak på skjermen selv om «EVF only» er valgt.

5) Jeg håper virkelig at Fujifilm endrer på det ganske forvirrende «BASE» navnet i Q menyen. Hvis du går inn i Q menyen så står det «BASE», og når du ruller for å velge innstilling så står det C1 – C7. Men hvis du velger en av disse, går ut av Q menyen og inn igjen, så står det «BASE» igjen… Hvorfor må det være så forvirrende?? Hvorfor kan ikke kameraet  alltid vise navnet (C1 – C7) til den egendefinerte innstillingen som faktisk er valgt, selv om du går inn og ut av Q menyen…??

6) Vær så snill å gjør om Movie knappen til en vanlig egendefinerbar funksjonsknapp!

7) Jeg håper virkelig at Fujifilm kommer med VG-XT1 vertikalgrepet i matchende farger som Graphite Silver huset. Jeg har batterigrepet på det svarte X-T1 kameraet, og det ser bra ut og funker bra! Jeg forsøkte å flytte over det svarte VG-XT1 grepet på X-T1 GS huset, og det ser ikke bra ut i det hele tatt… Beklager… Ekstra batterikapasitet er en ting, men jeg trenger å bruke dette grepet for å få best balanse på kameraet med objektiver som XF10-24mm, XF56mm og XF50-140mm.

Men nå til det viktigste av alt, kom deg ut og lag gode bilder med det utstyret du har!

2 kommentarer om “Fujifilm X-T1 GS – kan den bli bedre?

  1. hej – jeg er helt enig med dig vedr. 5) – FUJI LAV VENLIGST DETTE OM 😉
    1) klare jeg også fint med sugru – og lidt rødt på fuji er jo ok 😉
    tak for en god side.
    mvh krm

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s