Test av Fujifilm X-T1 firmware 3.00

Wohoo, julaften kom tidlig i år! Fujifilm fortsetter å gi eksisterende kameraer massevis av ny og spennende funksjonalitet gjennom ny firmware. Og i dag kom versjon 3.00 av firmware for Fujifilm X-T1 kameraet ut. Jeg har hatt den nye versjonen en…

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/de1/67160201/files/2014/12/img_0822-0.jpg
…ukes tid i utviklerversjon, og har rukket å teste nok til å synes at det på mange måter er som å få et helt nytt kamera! Ikke for å ødelegge spenningen, men den nye firmwaren er veldig bra!

Men… Jeg møter mange som ikke bryr seg om å oppdatere firmware. Det er så synd, men jeg tror det er fordi de ikke er vant til at produsentene gir folk ny funksjonalitet slik Fujifilm gjør. Så er du Fujifilm eier; sjekk om det er ny firmware tilgjengelig til ditt kamera! Og er det det så er sjansen stor for at du nesten får et helt nytt kamera etter oppdateringen! Og det vil du vel ha?!

Så hvilke ting synes jeg er mest spennende og nyttig i denne oppdateringen som du kan lese mer om og laste ned ved å klikke her? Egentlig vil jeg jo si alt, men det er noen nye ting som har større praktisk betydning enn andre for meg, så her er mine 8 favoritter:

1) Låsefunksjon (lock function)
Fujifilm lar deg nå velge fra en lang liste hva som skal låses på X-T1 kameraet hvis man aktiverer låsefunksjonen. Og dette er genialt! Jeg er vant til kameraer der jeg kan låse hjulene for blender og lukker (slik at man ikke vrir de til andre verdier uten å mene det når man kjører manuelt), men Fujifilm gjør nå at man kan velge fra en liste på 36 (!) funksjoner og knapper. Ting som blender, lukker, ISO, eksponeringskontrollhjulet, lysmålingssystem, sletting, formattering osv. Du kan aktivere og tilpasse ditt eget oppsett for dette i blå meny #3.

2) AF+MF fokusering
Sømløs manuell/autofokus er nå tilgjengelig. Det betyr at når du autofokuserer ved å trykke utløserknappen halvveis ned, så kan du nå fininnstille fokus ved å bare vri på fokusringen på objektivet. Og har man aktivert focus peaking, ja så slår den seg umiddelbart på når man toucher fokusringen. Genialt! Denne slår du på i rød meny #5.

3) Forhåndsvisning av eksponeringen i EVF
Fordelen med en EVF (Electronic ViewFinder), er jo at bildet man ser i søkeren er en live forhåndsvisning av hvordan eksponeringen faktisk blir. Men hvis man er i studio hvor alt lyset kommer fra blits, og har manuell eksponering i forhold til det, så får man som oftest et svart eller svært mørkt søkerbilde. Tidligere måtte man inn i blå meny #1, inn på skjermoppsett, og så sette «Preview exp in manual mode» til «På» hvis man var i normale situasjoner, og til «Av» når man kun jobbet med blits. Nå kan man legge denne funksjonen på en funksjonsknapp, og for meg som ofte veksler mellom disse to innstillingene sparer jeg masse tid på å gå inn i menyene.

4) Instax Printer Print
Endelig kan også X-T1 printe direkte til Instax Share SP-1 printeren! Jeg sier ikke mer. Denne setter du opp i blå meny #3.

5) Variabelt fokusområde i manuell fokus
Når man fokuserer manuelt, kan man bruke AF-L knappen til kjapt å autofokusere automatisk inn til det området fokusfirkanten dekket. Tidligere kunne man ikke endre størrelsen på denne firkanten, men det kan man nå. Jo mindre firkant desto mer nøyaktig men litt tregere autofokus, og jo større firkant desto kjappere men ikke så nøyaktig. Med mindre nøyaktig mener jeg at hvis firkanten dekker hele ansiktet, så treffer ikke nødvendigvis fokusen på en liten øyevipp hvis det er det man ønsker. Da må man ha en mindre firkant.

6) Direkte valg av AF punkt
Nå kan man i blå meny #2 under knapper & hjul velge at de fire knappene rundt MENU/OK knappen enten er funksjonsknapper, eller at de brukes til å flytte fokuspunktet. Kult!

7) Lukkertider ned til 1/32.000 sekund…!
Nå kan X-T1 via elektronisk lukker få lukkertider helt ned til 1/32.000 sekund. Det er spennende, og åpner opp for muligheten til å bruke store blenderåpninger selv i dagslys uten ND filter. Dette finner du i rød meny #5.

8) Classic Chrome film simulering
Og sist men ikke minst, en ny filmtype! Jeg har gledet meg veldig til denne, og det på tross av at jeg sjelden bruker JPG filer, men heller velger å jobbe med råfilene. Jeg har testet denne mye allerede, og jeg liker både fargene og uttrykket i Classic Chrome veldig godt. Så kanskje jeg oftere bruker JPG filer heretter. Det skal også sies at jeg har fått tak i en Classic Chrome ICC profil til Capture One Pro 8. Den er ikke laget av Fujifilm, men skal visstnok ligge svært tett opptil. Ren moro!

Alt i alt vil jeg få rope ut et stort tusen takk til Fujifilm denne gangen også! Det har skjedd før, og jeg håper det skjer igjen. Og her har mange kameraprodusenter mye å lære. Det å bringe ny funksjonalitet til eksisterende kameraer og kunder er nok uhørt for mange, men Fujifilm velger å gjøre det. Og resultatet er at Fujifilm får stadig flere fornøyde og lojale kunder, for dette er jo vinn-vinn for både kunder og produsent. Vanskeligere er det nemlig ikke…

Tusen takk – og God Jul Fujifilm!

4 kommentarer om “Test av Fujifilm X-T1 firmware 3.00

 1. hvis du skal tage B/W billeder er det så altid via en konvertering eller bruger du også at costum setting i kameraet?
  og evt. hvilken opsætning ?
  god jul og tak for en god side
  mvh. krm

  1. Hei hei!

   Takk for hyggelige kommentarer. Håper du har og har hatt en deilig julefeiring!

   Jeg fotograferer alltid i RAW+JPG, og med ulike custom settings som jeg har lagret og tilpasset over tid. Til mine privatbilder bruker jeg ofte JPG filen, og da varierer det hvilken custom setting jeg bruker ut fra hva jeg tar bilde av og hvor og når. På oppdrag bruker jeg alltid råfilene og konverterer de med Capture One Pro 8 (jeg brukte Adobe Camera Raw tidligere), uansett om det er farge eller svart/hvitt.

   Grunnen til at jeg alltid bruker RAW+JPG kommer det en forklaring på i neste blogginnlegg, sammen med en tabell med alle mine favorittinnstillinger på custom settings som jeg håper andre kan ha glede av.

   Fortsatt god jul
   Hilsen Eivind

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s