Tips til egendefinerte innstillinger for Fujifilm X-T1

På Fujifilm X kameraer kan du lage dine egne egendefinerte tilpassede innstillinger. Disse hurtiginnstillingene påvirker hvordan JPG bildene dine blir (altså ikke råfiler). Så hvis du leter etter tips til slike innstillinger for farge- eller svart/hvitt-bilder, ja da bør du lese videre…

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/de1/67160201/files/2015/01/img_0882.jpg

Eiere av Fujifilm kameraer som X-Pro1, X100S/X100T eller X-T1 spør meg ofte om to ting: 1) Om jeg bruker de egendefinerte tilpassede innstillingene på kameraet for å tilpasse JPG filer i kamera, eller 2) Om jeg bruker råfilene for videre arbeid. Svaret er begge deler, men det varierer litt hva bildene skal brukes til. Er det mine privatbilder bruker jeg ofte JPG filen. Men på kommersielle fotooppdrag og jobber bruker jeg alltid – uten unntak – RAW filene og jobber videre med de.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/de1/67160201/files/2015/01/img_0871.jpg

RAW+JPG
Jeg fotograferer alltid i både RAW og maks JPG av to grunner:

1) Hvis jeg ikke er fornøyd med JPG filen kan jeg ta for meg råfilen som inneholder langt mer informasjon for videre jobbing.

2) På Fujifilm kameraene kan du ikke zoome like langt inn på en råfil (bak på kameraet) som du kan på en JPG fil. Alle råfiler inneholder en innebygget JPG fil, og Fujifilm har ikke laget sin i maks oppløsning. Så RAW+JPG gir meg muligheten til å zoome lenger inn i bildet ute i felten for å sjekke skarphet, enn om jeg bare fotograferer i RAW.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/de1/67160201/files/2015/01/img_0868.jpg

Egendefinerte innstillinger
På min Fujifilm X-T1 har jeg lagret 7 egendefinerte innstillinger (det er maks antall du kan lagre). Du tar utgangspunkt i en «filmtype», og så kan du endre parametre som f.eks Høylys Nivå og Skygge Nivå for å tilpasse bildet ytterligere. Parametrene kan justeres fra -2 (lav) til +2 (høy). Tenk på det som en volumkontroll. Du får mer skygge/høylys jo høyere tall. Skyggepartiene er altså lysere på -2 enn de er på +2, og de lyse partiene er mørkere på -2 enn de er på +2.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/de1/67160201/files/2015/01/img_0864.jpg
Høykontrast med svarte skygger og lyse høylys

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/de1/67160201/files/2015/01/img_0870.jpg
Bløte kontraster og myke overganger mellom lys og skygge

Hvilke innstillinger man liker å bruke handler om personlig smak, og det finnes det ikke noe riktig eller feil. Det handler bare om å prøve ulike innstillinger, og endre hvis du ikke er fornøyd med resultatene.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/de1/67160201/files/2015/01/img_0874.jpg

Disse innstillingene har gitt meg fargebilder og svart/hvitt bilder som jeg liker, og jeg liker litt pønsj og trøkk. I den nye firmware versjon 3.00 ga Fujifilm oss den nye filmsimuleringen Classic Chrome, og den har blitt en liten favoritt. Foreløpig har jeg alle parametrene på 0 for den (altså default), men det kan endre seg over tid.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/de1/67160201/files/2015/01/img_0873.jpg

Arbeidsflyt
Jeg forsøker alltid å få til mest mulig i kamera. Men når jeg ikke får til alt det jeg ønsker, fremkaller jeg råfilen i Capture One Pro 8, og så gjør jeg svart/hvitt konverteringen i Photoshop og Silver Efex Pro 2. SEP2 er en ekstremt god plug-in til Photoshop, og et avansert digitalt mørkerom for svart/hvitt bilder.

Innstillinger
Men nok preik, her er mine favorittinnstillinger pr dags dato (PS! Tabellen viser 8, men det er kun plass til 7 i kameraet). Håper de kan være nyttige for andre også. Kom gjerne med tilbakemeldinger på hva du synes, eller forslag til dine egne favoritter som du ønsker å dele med meg eller andre i kommentarfeltet her.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/de1/67160201/files/2015/01/img_0879.jpg

Reklame

38 kommentarer om “Tips til egendefinerte innstillinger for Fujifilm X-T1

 1. Hei, takk for tabell. Jeg har en X-E2 og la inn dine verdier. Det ser ut til å fungere etter formålet (har ikke fått testet så mye ennå).MEN: Det ser nesten også ut som om man må definere en av de syv som «fabrikk-innstilling», altså Basic.
  Når jeg eksempelvis velger verdi C7 og fotograferer, stenger av kamera, slår det på igjen, og så med Q-knappen velger Basic – så har denne nå «overtatt» verdiene til C7. Jeg må med andre ord manuelt tilbakestille Basic til opprinnelig nøytral innstilling.
  Er det en bug i programmet her, eller handler det om «fingertrouble» fra min side.
  Mvh Harald Harnang, http://www.infoto.no

  1. Hei Harald!

   Jeg kjenner ikke X-E2, men tipper det er ganske likt som på X-T1, og da tror jeg det du opplever kanskje bare er en liten misforståelse. Du skal ikke behøve å bruke en av de syv som fabrikkinnstilling.

   La oss si du har definert 7 ulike custom settings/egendefinerte innstillinger slik jeg har. Det står da C1 til C7 (C=Custom) når man ruller gjennom dem, pluss at det står BASE på en (så det ser nesten ut som man har 8).

   Hvis du går inn på Q menyen, ruller med hjulet f.eks til C3 og velger den med OK, så vil det neste gang du går inn i Q menyen igjen (uansett om kameraet er slått av/på i mellomtiden eller ikke) alltid stå BASE. Det kan misforstås med at kameraet har gått tilbake til en slags baseinnstilling. Men hvis du ser på de ulike parametrene rundt omkring på skjermen (filmtype, skarphet, farge osv), så er ikke de nullet ut selv om det står BASE. Det er fremdeles innstillingene til den forrige C’en du valgte som er gjeldende.

   Jeg mener dette er klønete laget, og at det burde stått f.eks C3 når man går inn i Q menyen hvis det er C3 som er den aktive, ikke BASE. Eller enda bedre, man burde hatt mulighet til å gi de korte navn slik at man vet hva slags innstilling man har lagret (f.eks PORTRETT1, LANDSKAP3 osv.

   Stemmer dette med det du opplever på kameraet ditt?

   Hilsen Eivind

 2. Hei og takk for svar.
  Helt enig i at det er temmelig klønete at det står Basic når det i virkeligheten er stilt inn på f eks C7. Da burde det stått C7 i ruta. Og når man så skrudde seg frem til Basic, så burde Basic-innstillingene komme. Men det gjør de altså ikke.
  Her er hvordan jeg opplever problemet. Eksempel: Jeg stiller inn på C3 og tar mine sorthvittbilder. Så ønsker jeg å ta nye bilder, men nå i standardinnstilling. Det står Basic på skjermen selv om innstillingene er som for C3. Den eneste måten jeg kommer tilbake til standardinnstilinger er ha Basic fremme, og deretter manuelt å tilbakestille alle verdier.
  Det er selvsagt for plundrete. Konklusjonen blir å lage f eks C1 til Basic. Da vil det fungere med å gå kjapt tilbake til standard. Men dette synes å være en programmerings-bug. Så kjenner du Fujii-karene, gi dem tips om dette.
  H 🙂

  1. Aha, ja da skjønte jeg! Sorry! 🙂 Ja for å få tilbake default må du nok lagre en og ofre en av de 7. Men skal høre med Fujigutta neste gang jeg snakker med de. 🙂

 3. OK, greit å slå fast at det ikke er «min feil» når ting krangler litt, som her.
  Ellers forstår jeg din Fuji-entusiasme. Kjøpte nylig X-E2 og har fått noen svært positive overraskelser. Selv om jeg nok mener at det går an å ha to tanker (og to kameraer) samtidig i hodet. Når jeg skal på jobb og under krevende lysforhold så blir det 10 kilo Nikon på ryggen. Men til utrolig mye annet er det mer enn godt nok med APS-C, en svært god prosessor, mye skarpt glass og et ytterst diskret kamerahus – alt med Fuji-merke på 🙂

  1. Ja jeg kjører også to plattformer, og reiser ofte på fotooppdrag både med X-T1 og Nikon D810. Men til privat bruk blir det bare Fuji. Speilløst og speilrefleks blir jo to ganske forskjellige måter å jobbe på, men det er overraskende mange av jobbene jeg gjør der Fujifilm kameraet duger mer enn nok. Mange er jo opptatt av disse teite megapikslene, men det er ikke veldig lenge siden at selv 16mp var langt mer enn selv proffkameraene hadde, he he…

 4. Har du gjort noe forandringer på innstillingene dine siden sist? Har du kommet fram til andre verdier som er verdt å forsøke?

  1. Hei Thomas! Ja jeg gjør små endringer fra tid til annen, leker og eksperimenterer litt, blant annet etter tips fra andre, så jeg planlegger å komme med en oppdatert versjon etterhvert. Vet ikke helt når, men det kommer.

   Har du noen favoritter du synes fungerer bra?

   Hilsen Eivind

 5. Hei Eivind.

  Fantastisk blogg du har her!
  Kjøpte meg nettopp et x-t1, og tre uker senere endte jeg opp med å også kjøpe et brukt x-pro1 og 35mm f/1.4 til min samboer. Har blitt helt frelst og vi har begge hatt god nytte av dine forhåndsinnstillinger.
  Men vet du hvorfor kameraet går på drive 100 når jeg har stilt det inn på 200 Landscape Vivid Color innstillingen?

  1. Hei Stian-René!

   Takk, veldig hyggelig å høre at bloggen min kommer til nytte, og gøy å høre at dere begge har blitt Fujifrelste, skal gjerne forsøke å hjelpe deg med det du spør om, men jeg vet forstår ikke helt hva du mener med at kameraet går på drive 100 når du har stilt det inn på 200 Landscape… Tenker du på DR, altså dynamic range, eller tenker du på ISO?

   Hilsen Eivind

   1. Hei Eivind, og takk for svar. 🙂
    Jeg mener DR. Har stilt den inn på 200, slik som i dine innstillinger, men når jeg går inn i hurtigmenyen så står den kun på 100, uthevet i gult. Kan det være en annen innstilling jeg har gjort som hindrer den?
    Prøver jeg å bytte får jeg kun valget mellom auto og 100.

    På forhånd takk.
    Mvh Stian R. Espeland

   2. Aha, ja da skjønner jeg. Og jeg vet hva problemet er. På DR200 vil kameraet undereksponere iso med ett trinn, det vil du at hvis du har satt iso 400, så bruker den iso 200, pusher dataene rundt omkring i kameraets fremkalling for å lage en fil med mer dynamisk omfang. Ved DR400 vil den gjøre det samme men med to trinn, dvs at hvis iso er 800 er satt, vil den bruke 200. Det betyr også at du må ha minimum iso 400 ved DR200, og iso 800 ved DR400, ellers vil ikke kameraet klare å undereksponere ett/to trinn, og da vises også DR i rødt. Råfilen vil være ett eller to trinn undereksponert og se mørk ut i f.eks Lightroom. Ved DR100 gjør den ingenting. Auto er skummel for da har du ikke kontroll.

    Var dette forståelig, eller forklarte jeg det krøkkete?

    Hilsen Eivind

 6. Helt fantastisk! Da forstår jeg. Veldig godt forklart. ☺ Takk for at du tok deg tid å til å hjelpe! 😊
  Mvh. Stian R. Espeland

 7. Dette var en fin tråd,leser og lærer,;) for fuji. Er et kamera du må lære å bruke for å få maks ut av bildene dine, og kunne stille etter lys og anledning.
  Mvh Karin.

  1. Tusen takk Karin! Ja det er gøy å leke med stadig nye innstillinger og muligheter, og X-T1 kameraet er rett og slett herlig!

   Hilsen Eivind

   1. Hei, jeg har investert i 2,eren og har mye å lære i forhold Til eneren. Det er mye flere muligheter og utfordringer;) bl annet med dynamikk og farger, er ikke sikker på om jeg får til å endre de,så jeg leser tråden din videre!
    Mvh Karin.

   2. Ah, så du har X-T2 ja! Moro! Ja den har en god del flere muligheter enn X-T1, men heldigvis er prinsippene i menyer og annet ganske likt (synes jeg). Så selv om f.eks filmprofilene har fått flere muligheter og større justeringsmuligheter, skal det være ganske likt som på X-T1 å endre og lagre dem.

    Hilsen Eivind

   3. Hei, jeg tenkte på de forskjellige filmsimuleringer om det er et sted hvor man gå inn og endre de, ikke bytte men f.eks fuji gjøre endringer på den enkelte?
    Mvh Karin.

   4. Ja hvis du går inn på første menyen i kameraet (I.Q.), og siste valget der på side 3/3 («Edit/save custom setting» på engelsk, eller «Endre/lagre tilpas.innst.» på norsk), så kan du lage deg 7 egne tilpassede innstillinger.

    Da tar du utgangspunkt i en av Fujifilm sine forhåndsdefinerte simuleringer, og så kan du justere bl.a DR, korn, høylys, skygger, farge, skarphet osv, og du kan også gi denne innstillingen et eget navn; f.eks Natur, Portrett eller lignende, slik at du lettere kjenner den igjen når du velger den via f.eks Q menyen din neste gang. Når du er ferdig med å justere alle verdiene, går du baklengs ut med DISP/BACK knappen, og da spør kameraet deg om du vil lagre innstillingen.

    Hilsen Eivind

  1. Jo på en måte, men den heter bare ikke kontrast. 🙂 Hvis du plusser på høylys og/eller skygger, så ber du kameraet gi deg mer høylys eller mer skygger, og det er i praksis kontrastøkning, men med større grad av kontroll.

   Hilsen Eivind

 8. Hei,hvorfor sender ikke fuji med manual på norsk? Hadde vært utrolig bra for en generasjon som ikke har fått med mer enn 3 ukers engelsk på skolen, tungvint å rulle 200 sider på nettet…….
  Mvh Karin.

  1. Nå vet ikke jeg Fujifilm sine grunner, men papirmanualer er dyrt å trykke, og heller ikke særlig miljøvennlig. Og med tanke på at Fujifilm oppdaterer sin firmware ganske ofte med nye funksjoner, så må manualen også oppdateres, og da er det jo mye enklere å kun ha den elektronisk (og norsk versjon ligger på nettet). Fordelen er jo at en PDF er søkbar, så personlig synes jeg det er mye enklere å ha den i Dropbox så jeg kan se den på tlf eller iPad og kjapt søke etter det jeg trenger. Pluss at da har jeg den alltid med meg. 🙂

   Hilsen Eivind

 9. Hei, lurer på en ting, ikke sikkert du kan svare, men kurer på hvem jeg kan spørre? Jeg kjøpte kameraet på Japan foto og oppdaget at det var ca 2000 eksp tatt med det, fikk svar fra Japan foto butikk ved henv, at det var fabrikken som testet kamera før utsendelse! Har kjøpt en del kamera gjennom årene, men aldri opplevd dette før! Tror ikke på det heller! Men vet du hvor jeg kan henvende meg for å få klarhet i dette? Fikk også opplyst at det hendte nye minnekort var sendt ut med mange eksponeringer!
  Mvh Karin.

  1. Hei Karin! Nå ble jeg nysgjerrig, for hvordan vet du at det er tatt 2000 bilder med det? Fujifilm kameraene har såvidt jeg vet ingen «teller» i exifdataene på filene slik f.eks Nikon og Canon har.

   Hilsen Eivind

 10. Hei,jeg formaterte kortet jeg hadde i df,en og satte det i kameret fuji,tok noen testbilder,og ble overrasket da jeg plutselig så at telleren viste over 2000 bilder,rundt 2300. Jo fuji har samme som Nikon,viser antall bilder som eksponert,får de opp i lightrom og.
  Mvh Karin.

  1. Ah, hvis du tenker på nummeret som Lightroom viser, så er det kun nummeret i filnavnet (f.eks DSCF2109), ikke det totale antallet eksponeringer tatt med kameraet. Skal man finne ut det må man laste opp en bildefil til f.eks nettstedet http://www.camerashuttercount.com som da analyserer exifdataene, men den telleren som det nettstedet analyserer har ikke Fujifilm bygget inn i sine kameraer. Men jeg vet at nye Fujifilm kameraer ikke alltid starter med filnavnet DSCF0000, selv om kameraet er ubrukt. Den telleren kan man faktisk resette selv via kameramenyene, og jeg setter ofte mine kameraer tilbake på 0000 før et fotoshoot, Men jeg kan godt sende over spørsmålet ditt til Fujifilm Nordic, og høre hva de sier.

   Hilsen Eivind

 11. hei, det var nytt for meg, ser jo at den teller etterhvert som jeg eksponerer, det samme som på nikon. på skjermen viser den jo og oppe i høyre hjørne hvor mange eks det er tatt.kan ikke skjønne annet enn at det er bildetelleren,er det ikke det, er det jo ikke det på nikon heller….? og på macen får jeg opp eksakt antall bilder fra nikon ved å holde inne ctrl cmd i, og det stemmer, overens med lightrom,samme på fuji.nei, du trenger ikke sende til fuji.om du mener det ikke er telleren,vet ikke jeg hva det er,;)
  mvh karin.

  1. Jo det er bildetelleren, men ikke telleren over totalt antall ganger selve kameraet har eksponert. Det er to forskjellige ting. Den du ser på kameraet og i Lightroom teller bare filnavn, og kan ikke gå høyere enn 9999. Når den kommer til 9999 så begynner den på 0000 igjen, samme som på Nikon. Men Nikon har i tillegg bygd inn en «skjult» teller i exif dataene som viser eksakt antall totale eksponeringer, selv om det måtte være flere hundretusen, og den kan ikke nullstilles. Så hvis du kjøpte kameraet ditt nytt i butikk kan du være rimelig sikker på at det ikke er tatt et eneste bilde med det, selv om telleren ikke står på null.

   1. Hei,men da er vi enige, ja vet at Nikon ikke går lenger enn til 9999 og begynner på nytt ,bildeteller,men det er bildetelleren jeg snakker om på fuji og. Derfor jeg lurer, men Det går greit,;)var ikke klar over at antall eksponeringer og antall bilder var forskjelligt,det var nytt,har alltid gått ut fra at dette var samme sak.takk for du tar deg tid til å svare.ha en fin dag videre.
    Mvh Karin.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s