Fujifilm X-T2 firmware 4.0 sluppet i dag!

Woohoo! Fujifilm bare fortsetter å gi oss eksisterende kunder ny funksjonalitet gjennom firmware oppdateringer. Og tro det eller ei, i dag skjedde det igjen. Fujifilm slapp nettopp versjon 4.0 til X-T2, noe som betyr at vi får flere av godsakene som finnes på det nye X-H1 kameraet. Og som vanlig er oppgraderingen helt gratis!Jeg har testet den nye firmwaren en ukes tid nå, og det første jeg la merke til er forbedringene i autofokussystemet. Jeg setter alltid på det gode gamle XF35mmF1.4 objektivet når jeg tester ny firmware, ettersom det ikke er av de kjappeste objektivene lenger. Men selv den gamle rakkeren føltes både kjappere og mer presis, og jeg måtte bare smile. Jeg elsker det objektivet, og det faktum at det stadig blir bedre er bare helt utrolig.

XT213152
Litt lek for å se hvor bra autofokus og følgefokus er.

Personlig synes jeg at dette er en veldig bra oppdatering, og her er godsakene Fujifilm serverer oss denne gangen:

Focus bracketing
Ja nå kan du faktisk sette kameraet til å automatisk ta inntil 999 bilder der fokus justeres automatisk for hvert bilde. Bildene lagres som separate files (RAW og/eller JPG), så du må stacke de sammen selv i det programmet du ønsker å bruke (f.eks Photoshop eller Helicon Focus). Du kan spesifisere antall bilder opptil 999, hvor mye fokusjustering som skal gjøres pr bilde (i steg fra 1-10), og tidsintervallet mellom hvert bilde, ved å gå til menyen FILMINNSTILLING – DRIVINNSTILLING – BKT-INNSTILLING – FOKUS BKT. Husk også å sette drive-hjulet på kameraet til BKT, og med et trykk på utløseren kan du nå altså få kameraet til å ta de 999 bildene automatisk. Utrolig kult!

Nye objektiver
Kameraet blir nå kompatibelt med de to nye cine-objektivene, MKX18-55mm og MKX50-135mm.

Forstørret og konfigurerbar info i søkeren
Du kan nå vise info i søkeren med en større «font», og det blir virkelig stort og tydelig. Ja litt sånn, shit – det der var stort! Du kan også slå ting av og på og konfigurere søkerbildet ytterligere slik at det er tilpasset ditt behov. Veldig bra!

F-log til SD kort
Jeg vet at mange som jobber med video har etterspurt dette helt siden X-T2 kameraet kom, så jeg regner med at mange blir glade og tenker «endelig»!

Enda saktere sakte film
Yep, du kan nå ta opp video i 1080/120P med X-T2, og lage enda mer spektakulær sakte film enn tidligere. Veldig kult! Ut fra det jeg kan se så får du silkemyk slowmotion, og 120 bilder i sekundet gir deg mange muligheter i etterarbeidet med videoen.

Forbedret Phase Detection for autofokus
Fujifilm har omprogrammert algoritmen, så autofokusen føles enda mer kjapp og presis enn før. Selv med en gammel traver som XF35mmF1.4 objektivet. Det er så gøy! Og dette er nok den nyttigste forbedringen i denne nye firmwaren for meg personlig, og noe jeg ble veldig glad for!

XT213173
Litt mer lek for å se hvor bra autofokus og følgefokus er.

Flimmer reduksjon
Yep, X-T2 har også fått denne funksjonen fra X-H1, så nå kan kameraet hjelpe til med å redusere effekten av flimring fra f.eks lysstoffrør. Veldig nyttig!

Mappehåndtering
Via kameramenyen kan du nå både lage egne mapper på minnekortet, gi dem unike navn (med inntil fem tegn), og også velge hvilken mappe du vil at bildene skal lagres i. Veldig nyttig hvis du f.eks fotograferer 10 forskjellige plagg i en moteserie, og ønsker å sortere de i egne mapper fra starten av. Denne likte jeg!

Backup av kamerainnstillingene
Fujifilm har også jobbet videre med å forbedre mulighetene for å lagre kameraoppsettet ditt på datamaskinen, noe som er ekstremt nyttig dersom du enten har flere kameraer du vil sette opp helt likt, eller hvis du bare vil ha en backup av ditt standardoppsett i tilfelle du er inne og endrer på ting. For å gjøre dette trenger du gratisprogramvaren X Acquire, og den finner du også på Fujifilm sine nettsider. Samme programvare lar deg også jobbe tethered (altså fotografere rett inn i datamaskinen), noe du finner flere videoer på min YouTube kanal her.

Men hvordan oppgraderer jeg egentlig firmware?
Mange spør meg hvordan man gjør dette, og det er faktisk veldig lett. Det er faktisk raskere å gjøre det enn å lese punktene nedenfor. Start med å gå til Fujifilm sin webside (følg linken her), og last ned den nødvendige filen. Det er egne filer for hvert kamera, objektiv etc. Hvis du allerede har en tidligere versjon av samme fil lagret der du skal laste ned til, så sørg for at den nye filen overskriver den gamle med det samme filnavnet. Ikke la operativsystemet ditt lagre det som en kopi med et annet filnavn, f.eks ved å legge til «(1)» eller lignende i filnavnet. Alle de ulike firmware filene har sitt unike filnavn, og det er alltid likt for hver enkelt fil uansett hvilken versjon av firmwaren det er snakk om. Ta for eksempel oppdateringen til X-T2 kameraet, den heter alltid FWUP0010.DAT, og til XF35mmF1.4 objektivet heter den XFUP0002.DAT.

Powertips! Siden alle Fujifilm sine firmware filer for ulike kameraer og objektiver har unike og forskjellige filnavn, så kan du samle alle filene på samme SD kort. Kameraet bare leser den det trenger. Så jeg har et eget SD kort der jeg har lagret alle de nyeste versjonene på, slik at jeg kan hjelpe hvis noen kommer meg og spør om hjelp til oppgradering av nesten hva som helst i Fujifilm sitt økosystem av kameraer og objektiver.

Og her er fremgangsmåten (sørg for at batteriet er full oppladet!):

 1. Formatter et SD kort i kameraet
 2. Slå av kameraet
 3. Ta ut SD kortet og sett det i kortleseren på datamaskinen din
 4. Kopier firmware filen du lastet ned fra datamaskinen til rota på SD kortet
 5. Sett SD kortet tilbake i kameraet
 6. Trykk og hold inne DISP/BACK knappen på kameraet ditt, og hold den trykket inne mens du slår på kameraet
 7. Du får da opp en infoskjerm på kameraet (du kan slippe DISP/BACK knappen nå) lik den som vises i bildet til dette blogginnlegget, som forteller deg den nåværende firmware versjonen for kamerahus og objektiv (hvis det sitter på)
 8. Trykk MENU/OK knappen for å fortsette
 9. Velg om du vil oppgradere kamerahuset eller objektivet (hvis det sitter på) og trykk OK
 10. Ikke slå av kameraet mens oppgraderingen kjører!
 11. Når oppgraderingen er ferdig, slå av kameraet, ta ut minnekortet, og du er klar for ny moro!

XT213158

2 kommentarer om “Fujifilm X-T2 firmware 4.0 sluppet i dag!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s