Test av Fujifilm XF90mmF2 R LM WR

Jeg begynner faktisk å bli litt lei av meg selv. Hver gang Fujifilm kommer med et nytt objektiv, ramler det bare ut godord og woohoo. Og nå har Fujifilm Nordic vært så snille at de har latt meg bruke XF90mmF2 objektivet i litt over 3 måneder, så klikk deg inn for å se om det er tid for litt woohoo igjen. 20151014 Hanna 391

Til det jeg fotograferer (for det meste mote, livsstil, portretter og industrielle motiver), så har dette objektivet en perfekt brennvidde. Lang nok til å gjøre gode ting med perspektivet og komprimeringen av motivet, men ikke så lang at du ender opp for langt unna motivet ditt heller.

Jeg roste XF50-140mmF2.8 objektivet opp i skyene i et tidligere blogginnlegg her, og jeg har stort sett med både den og 90’en i bagen min 90% av tiden. Selv om 50-140’en er et av de råeste zoomobjektiver jeg noen gang har brukt, må jeg innrømme at jeg nå ofte velger 90’en. Zoomen har lengre rekkevidde og er selvfølgelig mer fleksibel, men når jeg trenger mer rekkevidde pleier jeg heller å finne en måte å løse det på med 90’en istedenfor. Ja, så glad i 90’en har jeg faktisk blitt.

20151028 LM Ekeberg 0068

Vekt og størrelse

Det første som slo meg var at 90’en var en del mindre enn jeg hadde forventet (eller fryktet…). Og den balanserer svært godt på en X-T1 med det vertikale batterigrepet. Solblenderen gjør den ganske mye lenger, men jeg dropper ofte solblenderen på 90’en. Den gir nemlig noen helt magiske resultater når du fotograferer mot lyset uten solblender. I jobber normalt ikke med film, men sjekk denne korte stemningsfilmen jeg tok med XF90 objektivet. Fotografert rett mot solen.

20151014 Hanna 229

Lukkertider

XF90 har ikke OIS, en av tingene som er så fantastisk med XF50-140. Og i begynnelsen fikk jeg litt for mange uskarpe bilder. Men det var rett og slett fordi jeg var bortskjemt med OIS på zoomen, så jeg brukte for lange lukkertider. Jeg vil tro at OIS ville ha gjort 90’en en god del større Etter en del bruk synes jeg det var lurt å droppe OIS til fordel for et mindre og lettere objektiv. Jeg har heller vent meg til å ikke håndholde lavere enn 1/200 sekund.

20150924 Isabella 203

Bildekvalitet

Jeg er ikke en tall- og tabelltype. Jeg fotograferer, ser, evaluerer, og så fotograferer jeg mer hvis jeg liker det jeg ser. Og jeg liker det jeg ser. Dette objektivet er utrolig skarpt, og det har også denne deilige uskarpheten i områder som er ute av fokus. Fargene og Jeg bruker den på full blenderåpning nesten hele tide. Farger og kontraster er fantastiske, og den gir en slags 3D følelse til bildene. Helt rått! Ja rett og slett woohoo! Og jeg fotograferer nesten alltid på full blenderåpning med den.

20150924 Isabella 120

Litt teknisk

Autofokusen er rask og presis, og det er godt å vite at den er værtett. Blender- og fokusringen er svært gode, med akkurat passe motstand og jevnhet. Ikke bli urolig hvis du hører en klonkelyd inne den, det er bare objektivet som slapper av og kuler’n litt når den ikke får strøm fra kameraet.

20150911 Mari BB 343

Konklusjon

For å oppsummere, så er XF90mmF2 R LM WR rett og slett et magisk lite stykke med ingeniørkunst. Og siden Julen handler om magi, så gjør deg selv en stor tjeneste og gi X’en din en av disse i julegave. Jeg tror X’en din vil elske deg for det!

Følg meg gjerne på Instagram for å se flere av mine bilder . Der får du også bli med bak kameraet, se lysoppsett, høre små historier om hvordan bildet ble til m.m. Håper jeg ser deg der!

Riktig god jul!

2 kommentarer om “Test av Fujifilm XF90mmF2 R LM WR

  1. Skjønner godt at du er fornøyd med linsa. En kjenning av meg kjøpte nettopp denne linsa, og det vil ikke forbause meg om han ender opp med samme erfaring som deg. Mhp. OIS så er det utrolig hva man får til, bare man tenker seg litt om, puster rett og kanskje sørger for litt anlegg der det går. Som en del av en pakkeløsning til et annet hus, har jeg en billig 50-230 f:4,5-6,7 (!) Fujinon til mitt utmerkede X-E2-kamera. Bildet jeg lenker til her er tatt med denne komboen. Her spek: 3200 ISO, 240 mm (35mm ekv), f7,1, 1/60 sek. Linsa hviler på ei delvis nedrullet siderute i bilen: http://www.infoto.no/Narvik-bilder/i-jhMrsfL

    1. Fujifilm skjemmer oss definitivt bort med god optikk… Selv de billigere objektivene holder overraskende god optisk kvalitet sammenlignet med andre merker synes jeg. Og det er sant som du sier; i mangel av OIS er det bare å jobbe litt annerledes, og tenke på pusting og litt støtte. Flotte bilder i galleriet ditt!

      Hilsen Eivind

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s