Det pokkers Fujifilm XF50-140mm objektivet…

Pokker heller Fujifilm!! Hvorfor, ja hvorfor måtte dere lage dette objektivet. Jeg er overrasket. Jeg er i sjokk. Jeg er forelsket. Jeg er ikke lenger en «fast optikk er alltid det beste valget» kar…   Når jeg pakket opp objektivet første gang, gikk jeg fra «shit dette objektivet er tungt», til «shit dette objektivet er skarpt» på bare tre eksponeringer. Nei jeg tuller ikke! Tre eksponeringer! Ja XF50-140 objektivet er faktisk så skarpt at jeg kastet Phillishave barbermaskinen min, og har barbert meg med objektivet helt siden Fujifilm Nordic lånte meg det. Ja, det er så skarpt!

   

 Lange brennvidder
Jeg er veldig glad i lengre brennvidder, og det er tre hovedgrunner til at jeg ofte velger det når jeg fotograferer:

1) Jeg kan rydde en rotete bakgrunn ved å kaste den ut av fokus. 

2) Med en bakgrunn ute av fokus, blir motivet mer separert fra den og kommer tydeligere frem

3) En kjedelig bakgrunn kan bli spennende når den kastes ut av fokus og bare blir en kakafoni av uskarpe høylys og skygger. 

4) Det passer stilen min.

Og med samme utsnitt av motivet, gir 140mm på f/2.8 meg en mer uskarp bakgrunn enn XF56mm objektivet gjør på f/1.2.

   
   
Fokus og blenderhjul
XF50-140 objektivet fokuserer raskt og presist, slik at jeg kan jobbe effektivt når situasjonen krever det. Selv med fokusområdet satt til den minste størrelsen kan jeg stole på at kameraet og objektivet bare nailer fokus, selv i krevende situasjoner. Og fokusringen er en drøm. Det samme med ringen for valg av blenderåpning. Den er stivere og har mye tydeligere klikk enn de fleste andre objektivene. Jeg har ikke testet XF16 og XF90 objektivene enda (jeg hører at de er svært bra), men så langt er blenderåpningsringen på XF50-140 den absolutte favoritten min. Perfekt!

   
   
Allsidig objektiv
Etter 6 måneder med XF50-140mm objektivet, har jeg fotografert mote, portretter, sceneshow og industrielle motiver. Og det er måten jeg vurderer objektiver på. Jeg bruker dem. På fotoshoot. Så du finner verken grafer, tabeller eller andre nerdete jeg-fylte-nettopp-dovrelongsen type tekniske data når jeg oppsummerer disse 3 månedene. 

   
   
Positivt
Det er ekstremt skarpt. Ikke bare til å være en zoom, men også sammenlignet med fast optikk. Til og med på full blenderåpning, over hele bildeflaten, og gjennom hele zoomområdet. Områder ute av fokus er deilig uskarpe og lekre, og det leverer farger og kontraster som er fantastiske. Bilder tatt med dette objektivet har dessuten en slags 3-dimensjonal kvalitet, en egenskap ikke så mange objektiver har.

Og toppen av kransekaka? Det har OIS som lar meg fotografere knivskarpe bilder håndholdt på 1/8 sekund. På full zoom…! Ja jeg har testet, og du kan se et av de bildene her. Jeg testet for å se om jeg kunne få silkemykt vann mens jeg håndholdt på 1/8 sekund, og jeg synes det er utrolig at dette går an.

  
Negativt
Som jeg sa er det et ganske stort og tungt objektiv. Til et Fujifilm objektiv. Det er selvfølgelig mindre og lettere enn mitt Nikon 70-200 objektiv, men det er ganske stort og tungt. Men jeg forventet ikke at det skulle mindre eller lettere heller. Noen virker å ha urealistiske forventninger til størrelse og vekt bare fordi Fujifilm lager små kameraer og lett fast optikk. Men et objektiv med dette brennviddeområdet og fast blender på f2.8 må ha mye glass, og da blir det stort. 

Men noe annet negativt finner jeg faktisk ikke. Ingenting.

Så hvis du er på jakt etter optikk i dette brennviddeområdet, ja da blir det ikke stort bedre eller mer allsidig enn det her. Det her er et av de beste telezoomobjektivene uavhengig av kameramerke eller plattform. Punktum. 

Kommentar: Bare en siste merknad om bildene i dette blogginnlegget. De har blitt tatt med X-T1 kameraet, kun i naturlig/eksisterende lys, og i alle mulige situasjoner fra ISO200 og helt opp til ISO6400. Detaljnivået er utrolig, uansett ISO. Noen av bildene er JPG filer rett fra kamera, mens andre er råfiler som har blitt konvertert i Capture One Pro 8 og med noen små justeringer i Photoshop.

   
    
    
    
    
 

7 kommentarer om “Det pokkers Fujifilm XF50-140mm objektivet…

 1. På Jeløya i slutten av juni, rotet jeg litt rundt i bagen din og testet nevnte glugge på X-E2 min… Den var rett og slett nydelig og det var med tungt hjerte at jeg tok det av og la det pent på plass i bagen din igjen. Et sånt objektiv må bli litt stort og tungt, men det er en bit igjen til CaNikon. Jeg synes ikke det var avskrekkende overhodet.
  Jeg har lagt meg i selene og prøver å være skikkelig snill i år så nissen kanskje stikker innom meg også 🙂
  Er veldig spent på 90n også… det har begynt å dukke opp veldig gode meldinger om den.

  1. Heisann Vidar, takk for sist! Ja jeg syntes jeg så en tåre i øyekroken når du la den ned i bagen igjen… 😉 Men gøy å høre at du likte den. Er alltid nyttig å kunne ta og føle på ting andre steder enn i en butikk, og ha litt egne filer å se på i ro og mak. Det blir nok litt sånn at; ja det er stort og tungt til å være Fujifilm fordi fastoptikken er så liten og kompakt, men fortsatt ganske lite i forhold til CaNikonene sine. Hvis jeg treffer nissen skal jeg legge inn et godt ord for deg. 😉

   Er spent på 90n selv. Hører den er helt fantastisk!

   Eivind

   1. Takk skal du ha 🙂 Fikser du det skal jeg vise deg et par godt gjemte perler på søndre Jeløy jeg er sikker på vil begeistre deg!

    Vidar 🙂

 2. Fabelaktig! Det blir ille bra med superglugge 🙂 Jepp, bare skrik ut så iler vi ned… 😀 Vidar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s