X-T1 firmware 4.0 Den Umulige Testen

I dag slipper Fujifilm sin firmware versjon 4.0 for X-T1 kameraet, og nok en gang prøver de å få Julenissen, Påskeharen og Tannfeen til å dukke opp samtidig. Og til og med utenfor sesong for to av dem. Har Fujifilm fått det til? Vel les videre og finn ut mer…  

 
Denne gangen gikk virkelig Fujifilm ryktene og praten om den nye firmwaren rett i taket. Det ble hevdet at X-T1 kameraet skulle få et helt nytt autofokus system som ville gi eierne praktisk tatt et helt nytt kamera. Store ord. Og ikke bare store ord fra folk som sa de hadde fått kloa i hemmelige betaversjonen av firmwaren. Nei det var store ord fra Fujifilm selv, i deres egne markedsføringsteasere.

Og siden Fujifilm hadde bestemt seg for å være kjepphøye, tenkte jeg at jeg skulle motbevise det. For den nye firmwaren kan jo ikke være så bra, kan den vel?! Igjen mener jeg, for versjon 3.0 var jo en ganske heftig oppgradering. Så jeg tigget og ba mine venner i Fujifilm Nordic om en tidlig versjon, slik at jeg kunne legge mine skumle planer for å avsløre hvordan v4.0 egentlig er. Med denne diabolske planen og en kommende ond latter, hoppet jeg inn i forsetet på en bil, og så satte vi kursen for motorveien.

Med kameraet innstilt på den nye Zone fokus innstillingen i menyene, kontinuerlig fokus på frontbryteren, og Continious High som hastighet, ba jeg sjåføren gå rett i sin continous high modus, med maks tillatte fartsgrense på 80 km/t. Men det var bare halvparten av min djevelske plan. For hvilket objektiv valgte jeg?! Jo et av de eldste selvfølgelig, og et som enkelte mener er både tregt og treig på autofokus. Nemlig XF35mm objektivet. Og selvfølgelig skulle jeg fotografere på maks blenderåpning, f/1.4, og gjennom en frontrute som ikke var helt ren og som hadde masse insekter… Med andre ord; Den Umulige Testen!

Med en gang vi kom ut på motorveien begynte jeg å fotografere ting langs veien. Ting som kom mot oss i enorm fart, eller ihvertfall 80 km/t (sett inn ond latter her).

Etter 20 minutter med alt fra bropillarer, små og litt større trafikkskilt, og noen møtende biler som holdt 80 km/t rett mot oss, bestemte jeg at vi skulle stoppe for å se på alle de ufokuserte bildene.

Så jeg begynte med å se på den siste serien, et high-end fotoshoot av et trafikkskilt. Stor kunst! Jeg hadde klart å få 7 eksponeringer før vi hadde passert skiltet. Til min store overraskelse var alle 7 eksponeringene skarpe og i perfekt fokus. Det måtte være fotografen tenkte jeg, og klappet meg selv på skulderen og lovte å kjøpe fotografen en kald øl for en godt utført jobb.

Men etter hvert som jeg bladde baklengs gjennom alle de fantastiske bildene som avsluttet med broen der vi startet, måtte jeg kaste inn håndkleet. Jeg hadde rukket 23 bilder av bropillarene, og faktisk var alle 23 skarpe og i perfekt fokus… Du kan se alle 23 her så du ser at jeg ikke kødder.


Ouch… Den djevelske planen min hadde mislyktes. Ingen ond latter. Ikke noe peke nese av eller gjøre narr av den store Fujifilm 4.0 hypen. For hypen er ekte. Firmware versjon 4.0 er R.E.T.T. O.G. S.L.E.T.T. så bra…!

Og bare for å gjøre en ekstra test på en mer vanlig situasjon samme dagen, lot jeg X-T1 bryne seg på et mørkt møterom. Samme objektiv. Samme blenderåpning. Men nå med singelpunkt autofokus modus. I kjapp rekkefølge fokuserte jeg 20-30 ganger på ulike små nøkkelstore ting rundt omkring i rommet. Og XF35mm objektivet som vanligvis jager litt, og gjør den lille inn-ut-inn greia mens den prøver å naile fokus, vel, den gjør ikke det noe særlig mer. Og den nailet fokus samtlige ganger. Ikke en eneste gang bommet den, og det er også en stor forbedring.

Noen dager senere når det første sjokket mitt var over, tok jeg med X-T1 kameraet for å fotografere lifestyle bilder med en modell. Så jeg fortsatte å være rabagast, og lette etter situasjoner som var vanskelige for AF systemet. Som å fotografere rett mot solen med modellen i ekstremt motlys. Ved å gjemme modellen bak masse strå, fremdeles i ekstremt motlys. Eller ved å fotografere ned på modellen som lå på bakken i skogen, med kameraet høyt over hodet. Jeg så knapt skjermen, og bare håpet på at kameraet ville finne det riktige øyet å fokusere på. Nesten alle bildene fra den dagen er i perfekt fokus. Dæven…  

Fotografert i direkte motlys (sola er rett utenfor bildekanten i øverste høyre hjørne)
Fotografert mens modellen gikk mot meg, og jeg gikk baklengs

Kameraet over hodet, men AF fant øynene
Både XF35 og XF56 objektivene virker som de er fra en annen planet nå. Så raskt og presist er det nye fokussystemet, og så mye bedre blir objektivene. Tidligere synes jeg XF56 kunne være litt vanskelig å treffe helt presis fokus med på f/1.2 når ting gikk litt fort. Det er lett å bevege seg bittelitt mellom hvert bilde. Med det nye fokussystemet kan jeg skyte fra hofta eller høyt over hodet uten å se verken gjennom EVFen eller på LCD skjermen, og Fujifilm sin nye voodooware bare ser ut til å løse alle utfordringer den får kastet i fanget. Så lenge jeg plasserer Zone fokus området sånn noenlunde ved ansiktet, og har den nye eye detection skrudd på, så skjer det voodooting. Jeg vet at noen vil heve stemmen og si at enkelte andre kameraer har hatt ansikts- og øyegjenkjenning lenge. Men ikke med den farten og presisjonen X-T1 kameraet nå leverer med en 56mm vidåpen på f/1.2. Dette tar ting til et helt nytt nivå.  

Fotografert gjennom masse strå i forgrunnen og i kraftig motlys
Så jeg gir opp. Hvordan i all verden klarer Fujifilm å gjøre så dramatiske oppgradinger bare ved å reprogrammere firmwaren? Aner ikke. Men jo mer jeg tenker på det, desto sikrere er jeg på at Fujifilm har sitt eget team med Ninjaer som sniker seg inn hjemme hos folk og bytter ut hardware i kameraene på nattestid når vi sover. Eller kanskje de har ansatt Tannfeen?! Ja det må det være! Avslørt!!

Har du ikke lastet den ned enda?! Gjør det ved å klikke her.

PS! Alle bildene i dette innlegget er JPG filer rett ut av kamera (kun ett er beskåret), og modellbildene er tatt med Classic Chrome innstillingen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s