Fujifilm gatemote-workshop

Det er alltid gøy å holde workshops, og på lørdag holdt jeg en ny heldags fotoworkshop for Fujifilm Nordic i Oslo. Jeg hadde med meg Torstein Bøe fra Fujifilm Nordic og modellen Katarina W fra modellbyrået Heartbreak/Pholk. Sammen håper jeg vi ga…

IMG_0784.JPG

…deltagerne en bra dag med inspirasjon, kunnskap og praktiske tips og triks.

IMG_0778.JPG

IMG_0776.JPG

IMG_0777.JPG

På den praktiske delen av dagen begynte vi med litt blitsbruk inne. Det er gøy å se hva du kan få til med en X-T1, en Cactus RF60 blits og V6 transceiver, en paraply og en reflektor. Så lite og lett utstyr gir deg ekstremt mange muligheter hvis du begynner å utforske det. Forrige tirsdag holdt jeg kurs i kamerablits, og viste deltagerne nesten 20 ulike lysoppsett med bare en speedlight. Men det er en helt annen historie.

IMG_0772.JPG

IMG_0773.JPG

IMG_0774.JPG

Etter litt blitsing inne, tok med oss et Elinchrom Quadra sett og bega oss ut et vinterkaldt Oslo sentrum for å lage gatemote med X-T1. Eller street fashion som det heter på nynorsk. Men selv om blits er spennende, må jeg innrømme at det er eksisterende lys som gir meg det største kicket. Denne lørdagen var Oslo mørk, grå og overskyet, og det var ekstremt lite lys. Mange ville nok kalt det et totalt uspennende lys, men det er da det er gøy å utfordre seg selv litt. Finne retningen på lyset. Utforske de små nyansene. Og kanskje skape noe spennende ut av ingenting.

Så vi droppet både blitsanlegg og reflektorer, og brukte kun det lyset som allerede var der. Så viste jeg deltagerne hvordan man kan få til godt lys ved nøye valg av eksponering, bakgrunn og kameraretning. Flere av deltagerne fikk totalt hakeslepp over at et totalt grått og overskyet lys faktisk ble til et deilig lys med både definisjon og retning, og et flott motlyspreg bakfra på Katarina W. Kult!

IMG_0783.JPG

Siden det var lite lys måtte vi høyt opp på ISO. Lyset på denne tiden av året forsvinner fort, og forskjellen i tid mellom ISO1000 og ISO3200 var bare en drøy halvtime. Til gjengjeld ble kvaliteten på lyset finere jo mindre vi hadde av det, og på slutten begynte gatelysene og lyset inne i bygningene å blande seg med det eksisterende lyset. Ren magi!

Og i sånne situasjoner er jeg så takknemlig for X-Trans sensoren. For høy ISO på den sensoren gir faktisk et visuelt preg på bildefilene som er spennende å bruke. Mange kameraer gir stygg digital støy man gjør alt for å unngå. Men høy ISO på X-T1 gir et organisk preg som ser ekte, naturlig og menneskelig ut. Ikke sterilt og digitalt. Så bra er det at jeg faktisk ofte bevisst velger å kjøre X-T1 på høy ISO nettopp for å få dette preget på bildene. Selv på kommersielle oppdrag.

Og street fashion bildene ble først fremkalt i Capture One Pro 8 – det absolutt beste valget for Fujifilm sine råfiler – og så fikk de et retropreg ved å bli printet på Instax Share SP-1 WiFi printeren fra Fujifilm. Kunne det blitt en bedre dag?! Nei!

Alle behind the scenes bilder er tatt av Torstein Bøe. Øvrige modellbilder er tatt av undertegnede.

IMG_0779.JPG

IMG_0780.JPG

IMG_0781.JPG

IMG_0785.JPG
Torstein Bøe ofrer alt for den beste BTS vinkelen…

IMG_0787.JPG
Dagens team, fra venstre: Undertegnede, Katarina W og Torstein Bøe.

3 kommentarer om “Fujifilm gatemote-workshop

  1. En strålende workshop der jeg fikk med meg mange gode tips og triks og ikke minst inspirasjon fra en kunnskapsrik og energisk fotograf. Takk for en god lørdag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s